Monitor Wolven Nederland - Eerdere berichten 2020-2021
Mannetjeswolf doodgereden op de Veluwe
24 december 2021
Eén van de wolven op de Veluwe is woensdag 22 december doodgereden. De wolf werd geraakt door een auto op de Nunspeterweg (N310) in Elspeet.
Het zou gaan om een mannelijke wolf waarvan de vacht in matige conditie is. Mogelijk gaat het om een nakomeling van de roedel op de Noord-Veluwe.
18 december 2021
Nadat eerder dit jaar al een wolf was waargenomen op Tholen, is vanochtend opnieuw een wolf gezien in Zeeland. Deze keer in Renesse op Schouwen-Duiveland.
Mogelijk gaat het om dezelfde wolf die gisteren is gezien)
in Steenbergen (Westelijk Noord-Brabant).
16 december 2021
Een wolf die eind september en begin oktober door Overijssel is getrokken, blijkt nog niet eerder in Nederland te zijn geweest. Het dier dat de naam GW2397m heeft gekregen trok de afgelopen maanden door Overijssel, Drenthe en Friesland en heeft daarbij op meerdere plekken schapen gedood.
Tegelijkertijd is in Zuidwest-Drenthe, bij de provinciegrens met Overijssel en Friesland, een wolvin gezien waarmee de nieuwe wolf mogelijk een paar vormt. Dat blijkt uit de nieuwe tussenrapportage die BIJ12 gisteren heeft gepubliceerd.
Zie ook het bericht van 23 november hiervoor.
Wolvenpaar in Zuidwest Drenthe en solitaire wolf in westelijk Noord-Brabant (Video)
23 november 2021
Diverse regionale media maakten het afgelopen weekend melding van een wolvenpaar dat zou zijn gesignaleerd in
Zuidwest Drenthe, in het nationaal park Drents-Friese Wold.
Verder werden videobeelden gedeeld van een solitaire wolf, kennelijk op verkenning, in de bebouwde kom van
Lage Zwaluwe (westelijk Noord-Brabant). Deze plaats ligt op slechts circa 25 kilometer van Dordrecht,
maar om van hieruit de provincie Zuid-Holland binnen te dringen zou de wolf eerst de formidabele barrière moeten nemen die wordt gevormd door het Hollands Diep met de Moerdijkbrug.
Onrust in de 'buitengewesten'
10 november 2021
Diverse regionale media maakten de afgelopen weken melding van aanvallen op schapen en ander vee die aan wolven worden toegescheven. Het betreft
Zuidwest Drenthe,
Salland (Overijssel) en
oostelijk Noord-Brabant.
In laatstgenoemde regio gaat het vermoedelijk om de wolf GW1625M, waarover wij op 25 augustus 2020 al berichtten dat die zich leek te vestigen op de Strabrechtse Heide (nabij Eindhoven).
Enkele dagen terug zijn nog aanvallen op schapen gemeld uit
Lierop en
Someren in deze regio.
Wolf doodgeschoten op de Veluwe
14 oktober 2021
De dode wolf die begin deze maand bij Stroe werd gevonden, is doodgeschoten. Dat blijkt uit sectie, meldt de provincie Gelderland na onderzoek.
Het is, voor zover bekend, de eerste keer in Nederland dat een wolf is doodgeschoten sinds de terugkeer.
De mannetjeswolf, genaamd GW1490m, leefde vooral in het natuurgebied op de Zuidwest-Veluwe. Hij kwam eind 2020 vanuit Duitsland via Overijssel
en de Noord-Veluwe hier terecht en vormde een paar met de wolvin die eerder in maart bij Ede is doodgereden.
De wolvin was zwanger van acht welpen toen ze stierf.
7 oktober 2021
150 jaar lang waren er geen wolven in ons land aanwezig, de afgelopen zes jaar zijn er 34 verschillende wolven waargenomen en een vijftal heeft zich hier gevestigd.
Een aantal dat de komende jaren verder zal groeien, is de verwachting. Met hoeveel en hoe snel is niet te voorspellen.
Dit blijkt uit de tweede factfindingstudy van Wageningen Environmental Research (WENR).
Deze studie is in opdracht van BIJ12, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Interprovinciaal Overleg uitgevoerd.
26 september 2021
De wildcamera's van Natuurmomenten op de Zuid Veluwe hebben spectaculaire beelden opgeleverd. Boswachter Frank Theunissen checkt elke week de opnames in zijn gebied.
Begin september stuitte hij op een gevecht op leven en dood tussen een wolf en een hert.
16 september 2021
De wolf die eind mei werd doodgereden bij Appelscha (zie ons bericht van 29 mei hieronder) is, blijkens DNA-onderzoek, verantwoordelijk voor de dood van schapen op verschillende plaatsen in Drenthe en Friesland.
Maar het DNA van het dier toonde geen match met wolven die eerder in Nederland of de Centrale Europese populatie werden geregistreerd.
(Bron:
rtvdrenthe.nl)
Wolf jaagt herten op de Veluwe (Video)
4 september 2021
Bijzondere beelden, vastgelegd door een wildcamera in Ede. Een drietal edelherten komt voorbij gerend, en dan, op enkele seconden achterstand, een wolf.
Hij of zij zit de herten op de hielen.
(Bron:
gelderlander.nl)
Inmiddels is komen vast te staan dat onbekenden gaten knippen in de afrastering rond het park, waardoor de de wolf binnen kan komen.
(Bron:
rtlnieuws.nl)
Wolf dringt Nationaal Park De Hoge Veluwe binnen
3 augustus 2021
Een wolf heeft zijn weg weten te vinden binnen de speciale hekken van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Meerdere moeflons zijn gedood door het roofdier.
Hoe de wolf het park is binnengekomen is nog niet duidelijk.
(Bron:
destentor.nl)
Meer waarnemingen Zuidwest-Veluwe
23 juli 2021
Op de Zuidwest-Veluwe zijn onlangs drie ‘nieuwe’ wolven gespot. De teller in het gebied komt daarmee op vier van deze roofdieren.
Frank Theunissen, boswachter van Natuurmonumenten, zag het viertal de afgelopen tijd meerdere keren op camerabeelden voorbij lopen.
(Bron:
destentor.nl)
DNA-bewijs voor wolf in Friesland
26 juni 2021
Schapen die vorige maand in Zuidoost-Friesland werden doodgebeten zijn slachtoffer geworden van een wolf.
Dat meldt Bij12, die verantwoordelijk is voor onderzoek en afhandeling van wolvenschade.
Uit DNA-onderzoek is vast komen te staan dat het om een wolf ging.
In mei werd ook daadwerkelijk een wolf gezien bij het Friese dorp Katlijk. Daar waren ook beelden van.
Het roofdier heeft de gemoederen rond de Drents-Friese grens de afgelopen tijd flink bezig gehouden.
Eind mei werd ook een dode wolf gevonden op de Frieslandroute (N381) bij Appelscha.
(Bron:
rtvdrenthe.nl)
Wolvenpaar Noord-Veluwe zorgt opnieuw voor nageslacht
31 mei 2021
Het wolvenpaar dat zich als eerste in Nederland vestigde op de Noord-Veluwe heeft weer een nestje.
In het afgelopen weekeinde kreeg het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging meldingen dat er drie wolvenwelpjes leven in het gebied.
Vorig jaar kreeg het paar vier jongen, het jaar daarvoor waren er vijf welpen. Wellicht gaat het hier om het hetzelfde 'gezin'
als de wolf met jongen die eerder deze maand werden waargenomen door een treinreiziger (zie ons bericht van 13 mei hiervoor).
(Bron:
nu.nl)
Dode wolf gevonden in Friesland
29 mei 2021
Op de N381 bij Appelscha (Friesland) is een dode wolf aangetroffen. Het dier is vermoedelijk aangereden.
Het kadaver is vrijdagavond voor onderzoek naar Utrecht gebracht.
Hier wordt door de Wageningen Environmental Research en Dutch Wildlife Health Centre sectie gedaan op de wolf.
(Bron:
lc.nl)
Wolf met jongen gespot op Noord-Veluwe
13 mei 2021
Vandaag ontving Monitor Wolven Nederland een e-mail met de volgende inhoud: "Vanuit de trein net voor Nijkerk vanmiddag 1700 de wolvin en 2 jonkies gespot naast het spoor. Net boven Nijkerk dus."
(Bron: treinreiziger)
Wolf gesignaleerd in Friesland (Video)
11 mei 2021
In Friesland is opnieuw een wolf waargenomen. Op sociale media circuleerden zondagochtend beelden van een wolf die de weg oversteekt in de buurt van Katlijk (op circa 10 km ten oosten van Heerenveen). De Zoogdiervereniging heeft de beelden bestudeerd en bevestigt dat het om een wolf gaat. De vorige waarneming (door een wildcamera) van een wolf in Friesland was in januari dit jaar.
(Bron:
lc.nl)
Wolf dringt door tot provincie Zeeland (Video)
27 april 2021
Op het eiland Tholen in Zeeland is vanmorgen een wolf gesignaleerd en op video vastgelegd. Dat bevestigt het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging.
Het gaat hoogstwaarschijnlijk om hetzelfde dier dat afgelopen zaterdag in West-Brabant is waargenomen (zie bericht hiervoor). Kennelijk is deze wolf erin geslaagd - zwemmend of via een van de bruggen - het Schelde-Rijnkanaal over te steken.
De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) maakt zich zorgen over de komst van de wolf naar Zeeland en vraagt om actie.
We kunnen nu concluderen de wolf inmiddels alle provincies, uitgezonderd (voor zover bekend) Noord- en Zuid-Holland, heeft weten te bereiken.
(Bron:
omroepzeeland.nl)
Update
Het late NOS-Journaal wist op 28 april te melden dat de wolf - na het Schelde-Rijnkanaal te zijn overgezwommen - weer terug is op Brabantse bodem.
Melding uit West-Brabant met foto's
25 april 2021
Zaterdag (24 april) heeft een natuurfotograaf in natuurgebied de Dintelse Gorzen (gemeente Steenbergen, Westelijk Noord-Brabant) een wolf gezien en gefotografeerd.
Wolvendeskundige Glenn Lelieveld bevestigt dat het om een wolf gaat en merkt op: "Dit is de periode dat de welpjes geboren worden en de pubers het vertrouwde huis moeten verlaten."
De locatie waar de wolf is aangetroffen ligt even westelijk als Rotterdam. Voor zover bekend is dit de meest westelijke waarneming sinds de terugkeer van de wolf in Nederland.
(Bron:
omroepbrabant.nl)
Wolf gefotografeerd op de Veluwe
20 april 2021
Een natuurfotograaf kreeg vrijdagochtend (16 april) in het Wekeromse Zand (circa 10km ten noorden van Ede) een wolf voor zijn lens.
De ontmoeting met de wolf was onverwacht, want de fotograaf was in het gebied om de moeflons aldaar te fotograferen. Voor die moeflons vorm de wolf overigens een reële bedreiging.
Bij Natuurmonumenten was al bekend dat een wolvenpaar in natuurgebied Planken Wambuis tussen Ede en Otterlo aan het nestelen was.
Voor de provincie Gelderland was dit aanleiding om het leefgebied van de wolf op de Zuidwest-Veluwe uit te breiden met globaal bezien het gebied tussen Otterlo, Lunteren, Ede en Renkum.
Binnen het door de provincie aangewezen leefgebied kunnen schapen- en geitenhouders met subsidie maatregelen nemen om hun dieren te beschermen.
(Bron:
barneveldsekrant.nl)
Video: Wolf in weiland Twente
9 april 2021
Op de N736 bij Rossum (niet ver van Oldenzaal, Twente) is een wolf gezien. Een automobilist heeft vanuit de auto glasheldere videobeelden gemaakt van het dier, dat door een weiland langs de weg liep.
(Bron:
rtvoost.nl)
Rapport: vier wolven actief in Limburg
23 maart 2021
In het Limburgse grensgebied met België en Noord-Brabant waren in de periode tussen begin november vorig jaar en eind januari dit jaar vier wolven actief. Dat blijkt uit een recente tussenrapportage van bureau BIJ12,
dat namens de Nederlandse provincies waarnemingen en schademeldingen van wolven bijhoudt.
Dit rapport, dat actuele informatie bevat over wolven in heel Nederland, is hier te downloaden.
In Limburg gaat het om drie mannetjeswolven en een niet-geïdentificeerd dier. In totaal zijn in Nederland nu zo'n tien geïdentificeerde wolven actief, waarvan de meeste zich ophouden op de Veluwe.
In dat gebied is ook een nog niet geïdentificeerde wolf actief, waarschijnlijk het vrouwtje GW960f.
De meeste wolven die nu in Nederland zijn, zijn afkomstig uit Centraal-Europa. Maar er zijn nu ook twee wolven uit het Frans-Alpine-gebied hier opgedoken.
Zo wordt de kans groter dat er een genetische uitwisseling komt, wat wolven gezonder en vitaler maakt, aldus BIJ12.
(Bron:
1limburg.nl)
'Wolf gefilmd in Oost-Groningen'
18 maart 2021
Op een filmpje dat op Facebook is geplaatst is te zien hoe een wolf tussen Bellingwolde en Blijham (Oost-Groningen) een weg oversteekt.
Volgens Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt is de kans groot dat de wolf in de eerste helft van maart in Oost-Groningen door meerdere mensen is gespot.
Het Wolvenmeldpunt Nederland van de Zoogdierenvereniging is op zoek naar getuigen die een wolf hebben zien lopen in Oost-Groningen.
(Bron:
rtvnoord.nl)
Doodgereden wolvin was drachtig van achtling
18 maart 2021
Wolf doodgereden op de Veluwe
7 maart 2021
Op de provinciale weg N224 bij Ede op de Veluwe is zaterdagmorgen 6 maart een wolvin doodgereden.
Mogelijk gaat het om de wolvin die rondzwierf op de Zuid-Veluwe. Het kan ook het dier zijn dat al jaren solitair op de Midden-Veluwe leefde. Sectie op het kadaver moet duidelijkheid geven om welke wolf het gaat.
Volgens boswachter en wolvenexpert Frank Theunissen van Natuurmonumenten kan de aanrijding het eind van de wolf op de Veluwe hebben ingeluid. Deze wolf was zwanger, ze had al enkele holen gegraven voor haar toekomstige jongen.
Dat hebben we met eigen ogen geconstateerd. Nu is alles in één klap vernietigd. Geen natuurlijke aanwas en de mannetjeswolf die hier ook verblijft zal vertrekken naar elders, aldus de boswachter.
(Bron:
telegraaf.nl)
Wildcamera Friesland heeft beet (Video)
15 januari 2021
Een wildcamera in het Nationaal Park Alde Feanen in Friesland heeft een wolf gespot. Op beelden is te zien dat het dier een prooi in zijn bek heeft.
De camera is geplaatst door natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea. Er wordt nog gezocht naar uitwerpselen om door middel van DNA-analyse vast te stellen dat het echt om een wolf gaat.
(Bron:
lc.nl)
Wolvenfamilie Noord-Veluwe (Video)
11 januari 2021
Zondagochtend trok de hele familie van acht wolven langs één van de camera’s van de Zoogdiervereniging.
Daarop was te zien dat van de negen welpen die in 2019 en 2020 geboren zijn, er nog zeven in leven zijn, meldt de vereniging maandag.
Waarschijnlijk loopt moederwolf voorop, gevolgd door vader en de vier jongen van dit jaar.
Even later komen nog twee wolven langs die in het voorjaar van 2019 geboren zijn.
Het wolvenpaar kreeg in 2019 vijf welpen. Een daarvan is in 2019 doodgereden en een ander heeft zich met partner gevestigd op de Zuidelijke Veluwe.
Van het vijfde jong uit 2019 is niet bekend waar deze is. In 2020 werden vier welpen geboren op de Veluwe.
(Bron:
telegraaf.nl)
Terugblik 2020
1 januari 2021
In het afgelopen jaar heeft het wolvenpaar met jongen op de Noord-Veluwe zich weten te handhaven. Uit Noord-Brabant, Drenthe en de Zuid-Veluwe kwamen
signalen over wolven die zich daar zouden vestigen, maar hierover bestaat nog geen zekerheid. Opmerkelijk is verder dat van tenminste één wolf die Nederland bezocht
is vastgesteld dat diens wortels niet in Oost-Europa liggen, maar in de Alpen. Verder is er een - onbevestigde - melding geweest uit de provincie Utrecht.
Dat zou dan de meest Westelijke waarneming zijn tot nu toe. Er waren in 2020 veel meldingen van aanvallen op schapen en ander vee. Opvallend hierbij was
dat niet alleen wolven op doortocht hierbij betrokken waren, maar ook soortgenoten die langdurig in hetzelfde gebied actief waren.
Ook een van de gevestigde wolven op de Noord-Veluwe, wolvin GW998f, is inmiddels berucht als het om aanvallen op schapen gaat.
Dit hoewel in haar territorium voldoende wild aanwezig moet zijn om zich mee te voeden. Dit kan betekenen dat wolven die dichtbij mensen leven hun natuurlijke gedrag aanpassen
en gaan voor de gemakkelijke prooi: schapen die geen kant op kunnen.
Wolvin op de Zuid-Veluwe heeft mannelijk gezelschap (Video)
18 december 2020
Op de Zuid-Veluwe leeft sinds kort nog een wolf. Op nachtbeelden is te zien hoe een mannetje rondwandelt samen met een wolvin.
De vrouwtjeswolf leeft al langer in het gebied. De kans bestaat dat er op korte termijn nieuwe wolven geboren worden.
(Bron:
nos.nl)
Wolf vestigt zich in Noord-Brabant
10 december 2020
De wolf heeft zich officieel gevestigd in het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant.
Op de Groote Heide tussen Eindhoven en Weert houdt zich al langer dan zes maanden een 'alpiene' wolf op. Hiermee is voldaan aan het geldende criterium om van vestiging te kunnen spreken.
De aanwezigheid van het dier kon worden aangetoond met onder meer uitwerpselen, een pluk haar en diverse schademeldingen uit de regio.
Wat betreft de herkomst van alpiene wolven, zie ons bericht van 17 juni 2020 hieronder.
De mannelijke wolf die zich eerder dit jaar in de provincie Drenthe vestigde (zie ook ons bericht van 17 september 2020 hieronder), is weer richting Duitsland vertrokken. Niet valt echter uit te sluiten dat deze wolf
binnen afzienbare tijd weer naar Drenthe zal terugkeren.
(Bron:
nu.nl)
Zwervende wolf in Twente doodt vijf schapen
1 december 2020
In Beuningen (bij Enschede) zijn vijf schapen doodgebeten. DNA-onderzoek moet nog uitwijzen of het om een wolf gaat.
Het is de vierde aanval in korte tijd in de regio. De vrees is dat een wolf Twente als vast leefgebied verkent.
(Bron:
tubantia.nl)
Wolf op de Veluwe (Video)
1 december 2020
Bij Beemte (even ten Noorden van Apeldoorn) is dit weekend een wolf gespot. Op beelden is te zien dat het dier in het buitengebied loopt richting een kudde schapen. De wolf laat de schapen links liggen. Voor zover bekend heeft de wolf geen dieren aangevallen.
Volgens Glenn Lelieveld van het Wolvenmeldpunt is het bijzonder dat de wolf overdag wordt gespot. "Op deze plek hebben we niet eerder een wolf gezien. Ik weet niet of deze hoort bij de roedel die op de Veluwe leeft. Dat denk ik wel. Het kan ook een nieuwe wolf zijn", aldus Lelieveld.
(Bron:
omroepgelderland.nl)
Slachtpartij onder schapen in Brabant en Limburg
29 november 2020
Waarschijnlijk een wolf heeft zaterdagochtend flink huisgehouden in een weiland in Rosmalen (Gemeente 's-Hertogenbosch).
Vijf schapen zijn doodgebeten en nog eens dertien schapen gewond. De boer twijfelt er niet aan dat het bloedbad het werk is van een wolf.
Volgens hem is de wolf de afgelopen dagen een paar keer gezien in Rosmalen en omgeving. Uit DNA-onderzoek moet blijken of de wolf echt de dader is.
Waarschuwing: sommige beelden in het artikel waar onderstaande link naar wijst kunnen als schokkend worden ervaren.
(Bron:
hartvannederland.nl)
Een week geleden lieten in Afferden (Noord-Limburg) acht lammetjes het leven, hoogstwaarschijnlijk ten gevolge van een aanval door een wolf.
Een kudde van zo'n twintig dieren werd in de nacht van vrijdag op zaterdag aangevallen. De omheining met schrikdraad heeft niet geholpen.
(Bron:
1limburg.nl)
Nijmegen: Het was een goudjakhals
14 november 2020
Het dier dat vorige maand een aantal schapen heeft doodgebeten in de Ooijpolder bij Nijmegen (zie ons bericht van 31 oktober, hieronder) was geen wolf maar een goudjakhals. Dit meldt de provincie Gelderland op basis van DNA-onderzoek.
De goudjakhals komt oorspronkelijk niet voor in Nederland, maar wel in Zuidoost-Europa. Omdat de goudjakhals op eigen kracht zijn leefgebied geleidelijk naar Noordwest-Europa lijkt uit te breiden,
wordt hij niet beschouwd als een exoot en heeft hij hier - evenals in zijn oorspronkelijke leefgebied - de status van beschermde diersoort.
(Bron:
metronieuws.nl)
Ede en Nijmegen
31 oktober 2020
Even ten oosten van Ede (Gld), bij de schaapskooien op de Ginkelse en Eder Heide, zijn wolvenwerende rasters geplaatst.
Want dat er een of meer wolven op de Veluwe leven is geen geheim. "Vorige week werd er ook een wolf gezien op de Zuid Ginkel" zegt
Gijs van Veldhuizen, voorzitter van de Stichting Edese Schaapskudde. Op de Noord Ginkel waren dergelijke rasters al aangebracht,
en vandaag was de schaapskooi op de Zuid Ginkel (tegenover Juffrouw Tok) aan de beurt.
Deze rasters, als extra beveiliging aangebracht op de bestaande afrastering, staan onder stroom.
Daarmee is, alsus Van Veldhuizen de Edese Schaapskudde nu goed beschermd tegen de wolf.
(Bron:
edestad.nl)
Hoogstwaarschijnlijk is het een wolf die deze week twee keer heeft toegeslagen in de Ooijpolder (bij Nijmegen). Schapenhouders bewaken hun dieren.
Of het dier Nijmegen in zal trekken? "Het komt wel eens voor dat een wolf 's nachts door bebouwd gebied loopt", zegt wolvendeskundige Bart Beekers.
Volgens hem vermijden wolven bebouwde gebieden, maar het komt het eens voor dat er een door de stad trekt. "Dat gebeurt dan vooral ‘s nachts.
Voor een wolf zijn straten, gebouwen en zelfs mensen gewoon meubilair. Meestal worden wolven dan niet gezien."
Als de schapen in de Ooijpolder inderdaad zijn gedood door een wolf, is dat voor het eerst dat het roofdier in deze regio is.
Rond Kranenburg (Duitsland) werden eind september al schapen doodgebeten en daarna zijn er in het Duitse grensgebied nog meer meldingen geweest.
(Bron:
gelderlander.nl)
Wolf die 65 schapen doodde in Brabant gedood in Frankrijk
23 oktober 2020
De Duitse wolf Billy die afgelopen zomer onder meer huishield in Brabant (zie onze berichten van mei dit jaar), is eind september doodgeschoten in de Vogezen, een bergketen in het noordoosten van Frankrijk.
Op verschillende plekken zorgde hij voor een ware slachting onder schapen. In Brabant doodde hij er zelfs zo'n 65, onder meer in de omgeving van Heusden. Daarop kwam het advies om de schapen tijdelijk op te hokken,
in de hoop dat het dier verder zou trekken op zoek naar voedsel. Op 3 juni werd hij gezien in Oud-Turnhout (België). Op verschillende plekken in België sloeg de wolf opnieuw toe.
Via Duitsland kwam het dier uiteindelijk in de Vogezen (Frankrijk) terecht waar hij twintig schapen en vijftien jonge koeien doodde.
(Bron:
omroepbrabant.nl)
Wolf vestigt zich in Drenthe
17 september 2020
De wolf heeft zich nu ook gevestigd in Drenthe, meldt BIJ12, de uitvoeringsorganisatie voor de provincies, donderdag.
Daarnaast is het mogelijk dat een wolf zich deze maand ook officieel in Noord-Brabant vestigt.
Om officieel van vestiging te spreken moet een wolf zich zes maanden achtereen in hetzelfde gebied bevinden.
De wolf in Drenthe is de laatste maanden in een "ruim gebied" aan beide kanten van de A28 tussen Emmen en Drachten gezien en BIJ12 noemt dat "bijzonder, aangezien snelwegen een barrière kunnen vormen voor wolven".
(Bron:
nu.nl)
Unieke videobeelden wolvin op Zuid-Veluwe
3 september 2020
Vandaag zijn duidelijke videobeelden vrijgegeven van een wolvin op de Zuid-Veluwe. Op de beelden loopt de wolvin met een zwijnenbig in haar bek, speelt ze met een tak, drinkt ze uit een poel en sleept ze een ree mee.
Ook zijn er beelden van een kreupel edelhert, dat waarschijnlijk is aangevallen door de wolf. Maar in de videobeelden is ook een mannelijk edelhert te zien dat zich afweert met zijn gigantische gewei.
(Bron:
nos.nl)
Schapen gedood in Noord-Brabant
25 augustus 2020
Op de Strabrechtse Heide bij Heeze en Sterksel (Oostelijk Noord Brabant) zijn de afgelopen weken drie schapen doodgebeten. Ze werden in hun keel gegrepen. Gezien hun verwondingen, kan dit door een wolf zijn gedaan.
Mogelijk gaat het om GW1625m, dat is de naam die de wolf heeft gekregen die al enige maanden in Brabant ronddoolt en geregeld toeslaat.
Volgens de ZLTO, de vereniging van boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland, lijkt het erop dat de wolf zich definitief gaat vestigen op de Strabrechtse Heide. Zie ook ons bericht van 20 augustus 2020, hiervoor.
Dna-onderzoek op de schapen die in Heeze en Sterksel zijn gedood, moet nog wel aantonen of ze inderdaad door een wolf zijn gegrepen. Dat kan nog een tijdje duren.
Het meest recente geval dateert van 15 augustus. Toen moest een ooi eraan geloven in Sterksel. Vijf dag eerder was het raak in Heeze. Hier werden twee rammen gedood.
Tussen begin juni en begin deze maand werden in Heeze en Maarheeze al 22 dode schapen gemeld. In vijftien gevallen is officieel vastgesteld dat ze door een wolf zijn geslachtofferd. Eén schaap bleek door een hond te zijn doodgebeten.
De zes andere meldingen moeten nog worden onderzocht, net als de drie recente gevallen in Heeze en Sterksel.
In mei werden schapenhouders in de gemeente Heusden al geregeld opgeschrikt door de vondst van dode schapen.
(Bron:
omroepbrabant.nl)
Update 3 september 2020
Inmiddels is gebleken dat ook schapen zijn gedood die achter 1,20m hoog schrikdraad stonden. Kennelijk is de vermoedelijke wolf daar overheen gesprongen.
(Bron:
omroepbrabant.nl)
Reu vestigt zich in Noord-Brabant nabij grens met Limburg
20 augustus 2020
Op de Strabrechtse Heide, circa 20km ten oosten van Eindhoven, lijkt een jong wolvenmannetje een territorium te hebben. De kans bestaat dat dit het begin markeert van de vestiging, binnen afzienbare tijd,
van een wolvenroedel in deze streek.
(Bron:
limburger.nl)
Wolf in Veluwzoom voedt zich met edelhert (Video)
7 juli 2020
Er zijn beelden opgedoken van een wolf die zich in Nationaal Park Veluwezoom tegoed doet aan een edelhert dat hij heeft gedood. Het Wolvenmeldpunt spreekt van unieke beelden, omdat dit de eerste keer is dat in Nederland een wolvenprooi mét etende wolf op beeld is vastgelegd.
Het edelhert is niet het enige dier dat deze wolf (GW1608m) heeft gedood in de weken dat hij hier was. Zo is de wolf de Betuwe ingetrokken en heeft hij eind maart in Culemborg en Beesd enkele schapen gedood en in Randwijk een geit gegrepen. Ook is het dier gefilmd toen het door een boomgaard in Buurmalsen liep.
Zie ook onze berichten van 26 maart, 3 april en 18 april hieronder. Het zwervende dier is eind maart zo’n twee weken gebleven voor het zijn doortocht vervolgde. De wolf is nu in Luxemburg.
(Bron:
gelderlander.nl)
GW1261m vestigt zich in Midden-Drenthe
19 juni 2020
Mannetjeswolf GW1261m lijkt een territorium te hebben in Drenthe. Er is net niet voldoende DNA-bewijs om het officieel aan te tonen, maar de voorbereidingen voor vestiging van het dier zijn al in gang gezet.
De sporen van GW1261m werden voor het eerst gevonden bij de aanval op zes schapen bij Eext, op 21 november 2019.
Daarna heeft hij met name in Drenthe, maar ook in Groningen en Friesland, meerdere schapen gegrepen.
Tot en met 27 maart zijn sporen van deze wolf in Drenthe gevonden. Het aantal schademeldingen is in april en mei 2020 afgenomen.
In april was er nog één melding van een aanval in Drenthe die mogelijk een wolf betreft. Van een melding in mei is nog niet vastgesteld of het om een wolf ging. Een volgende DNA-analyse moet hier helderheid over geven.
Wel is - ook recent nog - een wolf opgedoken voor wildcamera's in Midden-Drenthe.
Ook wordt - naast de camerabeelden - regelmatig een waarneming van een wolf gemeld. Dit zijn aanwijzingen voor vestiging van GW1261m.
(Bron:
rtvdrenthe.nl)
Wolven uit de Franse en Italiaanse Alpen in de Lage Landen
19 juni 2020
De wolven die de afgelopen jaren in Nederland zijn gesignaleerd stammen af van populaties in Midden- en Oost-Europa. Maar nu is voor het eerst aangetoond dat
een wolf met wortels in de Franse en Italiaanse Alpen ons land heeft bezocht. Het gaat om de wolf in Oostelijk Noord-Brabant uit ons bericht van 28 april 2020 hieronder.
Vermoedelijk heeft dit dier ons land bereikt via België, in welk land al eerder was
vastgesteld
dat daar wolven met Franse wortels aanwezig zijn.
Als de wolven uit deze verschillende herkomstgebieden zich vermengen dan zou dat een versterking betekenen van de 'genenpool'.
(Bron:
omroepbrabant.nl)
Brabantse wolf lijkt vertrokken naar België
10 juni 2020
De wolf die de afgelopen tijd dood en verderf zaaide onder landbouwdieren in Noord-Brabant is circa 100km verder opgedoken in de omgeving van Antwerpen.
Er is nog geen bewijs dat het om een en dezelfde wolf gaat, maar overeenkomsten in het gedrag vormen wel een sterke aanwijzing.
(Bron:
bd.nl)
Achterhoek: DNA-bewijs
10 juni 2020
Het was 100 procent zeker een wolf, die eind april twee schapen en een lam in het buitengebied van Vorden en Ruurlo (Gelderse Achterhoek) heeft gegrepen.
De twee schapenhouders kregen deze week de uitslag van de DNA-sporen van de dader. Waarschijnlijk gaat het om dezelfde wolf die eerder in die maand was gesignaleerd
in het nabijgelegen Borculo (zie bericht van 16 april, hieronder).
(Bron:
gelderlander.nl)
Oplopende spanningen in Brabant II
29 mei 2020
"Wolf in Brabant doodt nog eens drie schapen. 'Het is wachten totdat-ie een kind aanvalt'", zo kopte de website van het Eindhovens Dagblad gisteren. Het landbouwmedium Boerderij meldt in dit verband:
"Volgens Dick Klees, internationaal roofdierexpert, is de kans dat een wolf mensen aanvalt echter zeer gering: 'Onder natuurlijke omstandigheden zal een wolf een mens niet aanvallen.
In Duitsland, waar de wolf sinds 20 jaar leeft in dichtbevolkte gebieden, is dit bijvoorbeeld nog nooit aan de orde geweest'".
Maar Boerderij wijst ook op signalen dat de situatie met de wolf in de regio 's-Hertogenbosch onhoudbaar wordt.
(Bronnen:
ed.nl,
boerderij.nl)
Oplopende spanningen in Brabant
27 mei 2020
De wolf die in de omgeving van 's-Hertogenbosch al een tijd huishoudt onder schapen en andere tamme dieren, roept steeds meer weerstand op.
Er circuleert een video waarop te zien is hoe het roofdier schapen aanvalt. Ook zou de wolf een veulen hebben verslonden.
(Bronnen:
destentor.nl,
telegraaf.nl)
Video: Wolf omgeving 's-Hertogenbosch
26 mei 2020
Twee inzittenden van een auto op weg van 's-Hertogenbosch naar het nabijgelegen Haarsteeg, kwamen gisteren oog in oog te staan met een wolf en legden het dier vast op video.
Het ligt voor de hand te veronderstellen dat het gaat om dezelfde wolf als in ons bericht van 17 mei.
(Bron:
omroepbrabant.nl)
Wolf in Noord-Brabant jaagt paarden op
17 mei 2020
Vrijdagnacht is een wolf gezien in Hedikhuizen, ten noordwesten van 's-Hertogenbosch in de provincie Noord-Brabant.
Het dier jaagde een aantal paarden op, zo meldt de politie. Mogelijk is de wolf ook verantwoordelijk voor de dood van 20 schapen in dezelfde plaats,
in de nacht van vrijdag op zaterdag en nog eens negen schapen een dag eerder. Dat die schapen door een wolf zijn gedood moet nog worden bevestigd door DNA-bewijs.
(Bron:
omroepbrabant.nl)
Video: wolf druipt af na kennismaking met schrikdraad
13 mei 2020
Op beelden van een wildcamera, ergens op de Veluwe, is te zien hoe een wolf herhaaldelijk probeert achter een afrastering te komen waar schapen staan.
Elke keer als hij probeert door het hek te komen, krijgt hij een stroomstoot. Na een aantal pogingen houdt de wolf het voor gezien.
Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging: "Er zijn daar al langere tijd geen dode schapen, terwijl het in het territorium van de wolf is.
Deze beelden tonen aan dat de wolf wel interesse heeft in de schapen. Het bevestigt dat het raster werkt."
(Bron:
omroepgelderland.nl)
Wolf richt slachting aan in Culemborgse schaapskudde
30 april 2020
Jan den Hartogh uit Culemborg dacht woensdagochtend vroeg even dat hij op de set van een horrorfilm verzeild was geraakt.
Op het stuk land dat hij verpacht aan een schapenhouder, zag hij tot zijn verbijstering hoe een wolf op gruwelijke wijze het ene na het andere schaap afslachtte.
Toen het roofdier de landeigenaar ontwaarde, nam hij spoorslags de benen, de grienden in.
(Bron:
ad.nl)
Schotse hooglanders doodgebeten in Brabant
28 april 2020
In Someren in Noord-Brabant, even ten oosten van Eindhoven, zijn de afgelopen dagen vier Schotse hooglanders doodgebeten, mogelijk door wolven.
Volgens eigenaar Jos Leenders waren de runderen nog geen jaar oud en niet groter dan een schaap.
(Bron:
nos.nl)
Wolf gespot in Zuidoost-Friesland
25 april 2020
In de weilanden langs de Leidijk in Donkerbroek (in de Zuidoost-Friese gemeente Ooststellingwerf) op circa 15 km ten zuidoosten van Drachten, is vrijdagavond 24 april een wolf gesignaleerd.
Een bewoner zat aan de keukentafel toen ze een beest over het naastgelegen perceel zag lopen.
Een verrekijker liet haar zien dat het om een wolf ging. Het roofdier liep op een afstand van ongeveer 400 meter van de woning.
Mede omdat hij kort daarna in een bosstrook verdween heeft de bewoner geen foto kunnen schieten. Het dier vertrok in noordoostelijke richting.
Het was half december toen de laatste melding over een wolf in de regio Ooststellingwerf binnenkwam.
(Bron:
lc.nl)
De kans is groot dat het gaat om hetzelfde dier dat al enige tijd actief is in Midden-Drenthe, waaronder Veenhuizen, dat op slechts circa 10 km van Donkerbroek ligt.
Die wolf doodde schapen in dat gebied (zie ook ons bericht van 12 maart 2020), maar het is alweer maanden geleden dat het dier zich liet zien op wildcamera's
(video).
Berichten uit Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant
18 april 2020
Uit Soest (provincie Utrecht) komt het bericht dat een automobilist (wanneer staat er niet bij) in die plaats een wolf zou hebben gespot.
Het dier is op video vastgelegd, waarvan een stilstaand beeld is gepubliceerd. Als het inderdaad om een wolf gaat, dan zou dit voor zover bekend de meest westelijke
waarneming zijn sinds de terugkeer van het roofdier in Nederland.
(Bron:
soestercourant.nl)
Een drachtige geit die op 25 maart is doodgebeten in Randwijk, gemeente Overbetuwe (Gelderland) is blijkens DNA-analyse het slachtoffer geworden van een wolf.
Het is zover bekend de eerste keer dat een geit in ons land is aangevallen door een wolf.
(Bron:
regiotvtiel.nl)
Mogelijk heeft Duizel (ten zuidwesten van Eindhoven) in december bezoek gehad van een wolf. Op een perceel aan de Dalemsedijk werd in die periode een dode ree gevonden.
De vraatsporen op het kadaver wijzen op een aanval door een wolf. Er is destijds weefsel afgenomen voor DNA-analyse, maar daar kon geen of onvoldoende DNA worden verkregen.
(Bron:
ed.nl)
Melding uit Borculo (Gelderland)
16 april 2020
Een wandelaar meent woensdag 15 april een wolf te hebben gespot in Borculo (Gelderse Achterhoek): "Ik kwam vanaf de Maandagsdijk, wilde rechts afgaan de Muldersweg in.
Op de kruising kwam de wolf mij tegen (kwam vanaf de Muldersweg) en draaide zich om en rende terug. Een stuk verder ging de wolf weer het bos in".
Helaas heeft de wandelaar net geen foto kunnen maken. Wel kwamen uit de omgeving op dezelfde dag meer van dergelijke meldingen.
(Bron:
nieuwsuitberkelland.nl)
Voor het eerst een wolf gezien in gebied Zuid-Veluwe
3 april 2020
Voor het eerst is een bevestigde waarneming gedaan van een wolf op de Zuid-Veluwe. Camera's hebben het dier vastgelegd naast een dood edelhert, zo laat Natuurmonumenten vrijdag weten.
Het is nog onbekend om welke wolf het precies gaat. Mogelijk is het de wolvin die eerder op de Midden-Veluwe is gezien. Er zijn DNA-monsters afgenomen van het kadaver van het edelhert om dat te achterhalen.
Aan de noordoostkant van de Veluwe is ook een wolf vastgelegd door een wildcamera. Dit dier lijkt de omgeving te verkennen. Of er ruimte is op de Noord-Veluwe voor een tweede roedel is niet duidelijk.
(Bron:
nu.nl)
Wolf duikt op in de Betuwe (Video)
26 maart 2020
In de omgeving van het dorp Buurmalsen in de gemeente West Betuwe is donderdagochtend een wolf gesignaleerd. Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging bevestigt dat het om het roofdier gaat op grond van de (video)beelden.
Het is niet voor het eerst dat een wolf wordt gespot in deze omgeving. In februari 2018 liep een wolf via Elst en Randwijk door de Betuwe heen. Dat dier zwom uiteindelijk de Rijn over,
waarna de wolf uiteindelijk bij de Gelderse Vallei terechtkwam. Daarna is hij spoorloos verdwenen.
(Bron:
gelderlander.nl) Zie ook de videobeelden op
nu.nl
Veluwse wolven nemen steeds vaker schapen te grazen
22 maart 2020
Vooral wolvin GW998f, die zich vorig jaar vestigde op de Noord-Veluwe en daar een gezin stichtte, is berucht als het om aanvallen op schapen gaat.
Dit gedrag ondergraaft de gangbare opvatting dat een eenmaal gevestigde wolf zich primair zou voeden met het aanwezige wild in zijn leefgebied.
Gedragsbioloog Diederik van Liere, die veel onderzoek naar wolven heeft gedaan, stelt dat de 'westerse' wolf, veel meer dan werd aangenomen, is gewend geraakt aan de menselijke omgeving.
Hekken of honden zijn volgens de bioloog geen oplossing. Hij ziet veel meer in het bijsturen van het gedrag van de wolven en geeft daar ook voorbeelden van.
(Bron:
destentor.nl)
Onderzoek: wolf doodde schapen in Limburg
20 maart 2020
Het was inderdaad een wolf die in februari van dit jaar een aantal schapen heeft gedood bij natuurgebied Maasduinen in het Noorden van de Nederlandse provincie Limburg
(zie ook het bericht van 14 februari, hieronder).
BIJ12, organisatie voor faunaschade, trekt die conclusie na een DNA-onderzoek.
(Bron:
limburger.nl)
Mannetjeswolf vestigt zich mogelijk in Drenthe
12 maart 2020
Het lijkt erop dat een mannetjeswolf zich aan het vestigen is in Drenthe. Sinds november 2019 worden er wolvensporen gevonden in het noorden van het land, van een specifieke wolf.
Dat blijkt uit monsters die zijn genomen van drollen en doodgebeten schapen. Als de wolf zes maanden in hetzelfde territorium blijft, wordt gesproken van een gevestigd dier.
In dit geval is het dier nog maar vier maanden in het gebied. De afgelopen tijd zijn er in de provincie veel schapen gedood en uit dna-onderzoek is gebleken dat dezelfde wolf verantwoordelijk is.
Monitor Wolven Nederland tekent hierbij aan dat het doden van schapen juist niet wijst op permanente vestiging.
In dat laatste geval zou de wolf zich veeleer voeden met het in zijn leefgebied aanwezige wild.
(Bron:
nos.nl)
Jonge wolf doodgereden op de Veluwe
4 maart 2020
Vanochtend om een uur of zeven is een jonge wolf doodgereden op de Veluwe. De aanrijding gebeurde vermoedelijk op de provinciale weg tussen Epe en Nunspeet, maar de betrokken instanties willen dat niet bevestigen.
Zij willen niet specifieker zijn dan 'op de Noord-Veluwe'. "Het heeft geen meerwaarde om dat te melden", aldus Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland.
"Dat kan leiden tot wolven- of ramptoerisme en de wolf is gebaat bij rust in het gebied." Vermoedelijk gaat het hier om een van de vijf welpen van het wolvenpaar dat zich vorig jaar op Noord-Veluwe heeft gevestigd.
Hugh Jansman heeft namens Wageningen University & Research DNA afgenomen bij de dode wolf. Jansman verwacht dat eind mei duidelijk wordt of de aangereden wolf inderdaad een van de vijf welpen is.
(Bron:
ad.nl)
Schapen doodgebeten in Limburg
14 februari 2020
In de Maasduinen in het Noorden van de Nederlandse provincie Limburg zijn twee schapen doodgebeten. Dit meldt de Belgische krant Het Belang van Limburg.
(Bron:
hbvl.be)
Schapen in Brabant aangevallen door wolf
10 februari 2020
Drie schapen in Venhorst en Boekel, in Noord-Brabant ongeveer halverwege Nijmegen en Eindhoven, zijn in december ten prooi gevallen aan een wolf.
Dat is afgelopen dinsdag gebleken uit DNA-onderzoek, aldus BIJ12, de organisatie die voor de provincies onder andere wolvenschade afhandelt.
De laatste maanden waren er al meldingen van mensen die meenden dat ze in Oost-Brabant een wolf hadden gezien. Zie ook onze berichten van 16 en 18 december 2019.
(Bron:
rd.nl)
Weer schapen doodgebeten in Drenthe
8 januari 2020
Alles wijst erop dat de tien schapen, die zaterdag bij Hooghalen (Drenthe) werden doodgebeten, ten prooi zijn gevallen aan een wolf.
Het Drentse Landschap neemt maatregelen. Het aangetroffen DNA wordt nog onderzocht. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.
Alleen al rond Hooghalen werden binnen een jaar 34 schapen doodgebeten.
Bij 24 kadavers is op basis van DNA-onderzoek vastgesteld dat een wolf de dader was en kregen de eigenaren van de dieren een schadevergoeding.
De afgelopen twee maanden is er een piek. In Drenthe werden 48 schapen doodgebeten, in Friesland 37 en twee in Groningen.
In het betreffende krantenartikel wordt ook ingegaan op de verschillende maatregelen die kunnen worden genomen om dit soort slachtingen
tegen te gaan.
(Bron:
dvhn.nl)
Terugblik 2019
1 januari 2020
Nadat sinds 2011 regelmatig meldingen opdoken van wolven die zouden zijn waargenomen, werd in 2015 voor het eerst met zekerheid in Nederland een wolf gespot en gefilmd.
Sindsdien is de stroom van meldingen niet meer gestopt en konden steeds meer gerapporteerde waarnemingen worden geverifieerd aan de hand van beeldmateriaal en DNA-analyse.
In 2019 werd een nieuwe mijlpaal bereikt: een wolvenpaar - de wolvin GW998f en de reu GW893m - vestigde zich op de Veluwe en wist zich daar voort te planten. Andere meldingen in 2019 - soms met beeld -
betreffen de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Niet in al deze gevallen is echter ondersteunend DNA-bewijs voorhanden.