Monitor Wolven Nederland - Eerdere berichten 2018-2019

Meldingen uit de Belgische Kempen

26 december 2019
In de Belgische Kempen, ongeveer halverwege Antwerpen en Turnhout is zo goed als zeker een wolf actief. Dit blijkt niet alleen uit twee visuele waarnemingen, maar ook uit meldingen van gedode schapen en aanvallen op kangoeroes in dat gebied. Er zal nog onderzoek naar DNA worden verricht. Het gebied waar de vermoedelijke wolf nu actief is ligt op slechts een kilometer of twintig van de Nederlandse grens, bij Baarle-Nassau. Er bestaat daarom een gerede kans dat het dier ook in Nederland, in het westen van de provincie Noord-Brabant, zal opduiken.
(Bron: tpo.nl)



Berichten uit Overijssel (video), Noord-Brabant en Drenthe

20 december 2019
Een wildcamera heeft videobeelden vastgelegd van een wolf in de Sallandse Heuvelrug (Overijssel)
(Bron: ad.nl)

In een weiland aan de Waterdelweg in Boekel is woensdagochtend een dood schaap aangetroffen. Volgens de eigenaar, schapenhouder Roland Jansen, duidt alles erop dat het door een wolf is gedood. Gisternacht zijn in een weiland aan de Vale Peelweg in Venhorst ook twee schapen doodgebeten. Deze locaties liggen niet ver van de plaats waar onlangs een wolf op video is vastgelegd (zie bericht van 18 december hieronder).
(Bron: bd.nl)

Een wolf heeft in november 31 schapen doodgebeten op verschillende plaatsen in Drenthe. Het gaat om twaalf schapen in Hooghalen, zes in Eext, vier in Grolloo en negen in Anderen. Het ging eerst om 23 dode schapen. Na de eerste melding van vier schapen in Hooghalen, bleken het er toch acht meer te zijn. Verder onderzoek moet uitwijzen om welke wolf het gaat, of het er eentje was of meer, en of de wolf eerder is gezien in Drenthe. Zie ook de update bij het bericht van 7 december hieronder.
(Bron: rtvdrenthe.nl)



Melding uit Noord-Brabant met video

18 december 2019
Twee personen hebben afgelopen zondag ten noordoosten van Helmond (Noord-Brabant) een wolf waargenomen en op video vastgelegd. Omdat de beelden niet heel scherp zijn houden wolvenexperts Glenn Lelieveld en Leo Linnartz nog een slag om de arm. Maar dat het om een wolf gaat is volgens hen zeer wel mogelijk.
(Bron: omroepbrabant.nl)



Melding uit Noord-Limburg met foto

16 december 2019
Verschillende mensen hebben zaterdag een wolf gespot vlak bij de A77 in het Noord-Limburgse Heijen. Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland noemt het een ‘bijzondere waarneming’, al is de aanwezigheid van de wolf in deze tijd van het jaar al niet meer uniek te noemen. ,,Het is het begin van de winter, en dan trekken veel wolven vanuit Duitsland deze kant op, op zoek naar een eigen leefgebied’’, legt wolvenkenner Lelieveld uit. ,,Dus het verbaast me niets dat er nu eentje in Noord-Limburg rondloopt.’’ André Sonnevile van de wildbeheerseenheid Land van Gelre bevestigt dat het om een wolf gaat. Hij heeft op verzoek van dagblad de Gelderlander de foto van de spotter uit Heijen bestudeerd. ,,De staart lijkt op die van een vos. Maar de kop is ontegenzeggelijk van een wolf”, zegt hij. Ook Sonnevile is net als Lelieveld niet verbaasd dat er een wolf in het gebied rondloopt. ,,Je zit hier tegen het Reichswald aan. Er worden in Duitsland ieder jaar 250 wolven geboren. Die gaan in het najaar op zoek naar een eigen leefgebied.”
(Bron: gelderlander.nl)



Nieuws uit Friesland

7 december 2019
Afgelopen weekend zijn 24 schapen doodgebeten bij Slappeterp (tussen Franeker en Leeuwarden). Meteen werd gedacht dat het wel eens om een wolf zou kunnen gaan, al wordt nog onderzoek gedaan naar welk beest het echt is geweest. Later deze week zou in de tunnel bij Kortehemmen (enkele tientallen kilometers oostelijker) een wolf zijn gezien.
(Bron: omropfryslan.nl)

Update, 14 december 2019
In de buurt van Boornbergum - niet ver van Kortehemmen, waar vorige week een wolf zou zijn gezien (zie boven) - zijn deze week vier schapen gedood, mogelijk door een wolf. Het lijkt er steeds sterker op dat er een roofdier rondzwerft in Noord-Nederland. Sinds medio november werden in Noord-Nederland 69 doodgebeten schapen gemeld. Men doet in alle gevallen nog dna-onderzoek om te kijken of de schapen gedood zijn door een wolf of niet, al is bij de 24 schapen in Slappeterp (zie boven) de kans groot dat het om een aanval door een hond gaat.
(Bron: frieschdagblad.nl)



Waarschuwing: Niet voederen!

25 oktober 2019
Om te voorkomen dat wolven uit zichzelf mensen opzoeken, moet er absoluut nooit voer voor de dieren worden neergelegd. Een wolf die actief mensen opzoekt, moet volgens Europese richtlijnen in het uiterste geval zelfs worden afgeschoten. (Bron: gelderlander.nl) Monitor Wolven Nederland tekent hierbij aan dat in Duitsland reeds wolven om die reden op last van de autoriteiten zijn gedood.



Wolven gespot in Stokkum (Twente)

7 oktober 2019
In de buurtschap Stokkum (Twente) zijn vanmiddag twee wolven gespot in een houtsingel parallel lopend aan de Schipbeek en in het verlengde van de Ensinkgoorsdijk. Geadviseerd wordt om schapen en ander jong vee binnen te laten.
(Bron: maarkelsnieuws.nl)



Waar zijn de wolven die naar Nederland kwamen gebleven?

3 oktober 2019
Sinds de eerste betrouwbare waarneming in 2015 zijn in totaal 16 wolven in Nederland gesignaleerd (hier geboren welpen niet meegeteld). Dankzij GPS-trackers is er enig zicht op hun lotgevallen. Drie zijn spoorloos. Vier zijn omgekomen bij een aanrijding, drie hebben zich gevestigd op de Veluwe en zes wolven zijn overgestoken naar Duitsland en België. Wolvin Naya, die in België is verdwenen (zie bericht van 2 oktober hieronder), is een van die zes.
(Bron: trouw.nl)



Drie 'Nederlandse' wolven doodgeschoten?

2 oktober 2019
Drie wolven die maanden geleden nog door Nederland zwierven en schapen pakten in Oost-Nederland zijn spoorloos verdwenen. Ze zijn voor zover bekend voor het laatst waargenomen in ons land. Niet duidelijk is of de dieren een natuurlijke dood zijn gestorven of dat ze gepakt zijn door stropers of jagers. Maar dat de dieren dood zijn, lijdt volgens de Zoogdierenvereniging geen twijfel. Want al maanden zijn van alle drie de dieren geen drollen meer gevonden in zowel Nederland als de rest van West-Europa. Dit nieuws komt terwijl bij onze zuiderburen een hevige discussie woedt over de verdwijning van de wolf Naya en haar welpen. Deze dieren zijn zeer waarschijnlijk moedwillig om het leven gebracht.
(Bron: ad.nl)

Update, 8 oktober 2019
GW849f, GW953m en GW955m. Het lijken typenummers van voertuigen, maar het gaat hier om de drie wolven in Nederland die al maanden spoorloos zijn, waarbij GW staat voor grijze wolf. Aldus EenVandaag. Behalve deze identificatienummers geeft het bericht ook nadere aanwijzingen over de betrokkenheid van stropers bij de verdwijning van de Belgische wolf Naya. Tip: het bericht bevat ook een mooi kaartje met daarop geplot de locaties van waarnemingen in Nederland. (Bron: eenvandaag.avrotros.nl)



"Aantal wolven in Nederland gaat richting 100"

28 september 2019
Boswachter Ruben Vermeer van Natuurmonumenten verwacht dat de populatie wolven in Nederland de komende jaren snel zal groeien. Enerzijds door nieuwe geboorten hier, anderzijds door de komst van nieuwe, jonge wolven vanuit Duitsland. Uiteindelijk zal het aantal wolven kunnen stijgen richting de honderd exemplaren in heel Nederland, zo schat hij in. Op dit moment leven op de Veluwe zo'n tien wolven. Op 'de Noordelijke Veluwe' huist op dit moment een wolvenpaar dat vijf welpen grootbrengt. De overige wolven op de Veluwe zijn zogeheten 'lonely rangers'. En ja, zij zijn ook op 'de Zuidelijke Veluwe', waartoe de Posbank bij Rheden hoort, gespot.
(Bron: gelderlander.nl)



Video: jonge wolven op de Veluwse heide

2 september 2019
Voor het eerst zijn de jonge wolfjes die eerder dit jaar zijn geboren op de Noord-Veluwe goed op beeld vastgelegd. Wolven in Nederland, een samenwerkingsverband van verschillende natuurorganisaties die draagvlak willen creëren voor de wolf, bevestigt dat het gaat om twee van de vermoedelijk vijf jonge wolven die rond april zijn geboren. De filmer, Patrick van Es, zag de twee dieren 25 minuten lang ‘relaxen, rondsnuffelen alsook een mislukte jachtpoging op een wild zwijn’. Woordvoerder Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland zegt dat de beelden duidelijk maken dat de dieren behoorlijk zijn gegroeid. "Het pluizige is er wel vanaf. Binnen een maand kunnen ze zelfstandig jagen."
(Bron: ad.nl)



Moeflon Noord-Veluwe verdwenen door wolf?

17 augustus 2019
De moeflon lijkt verdwenen van de Noord-Veluwe. In de buurt van Vierhouten leefden zo’n vijftig moeflons. Deze exoot - een wild schaap, oorspronkelijk inheems in Corsica en Sardinië - is al een jaar niet meer gezien. Als oorzaak wordt de wolf aangewezen. Boswachter Lennard Jasper: "We zoeken uit waar de moeflons zijn gebleven. Misschien zijn ze er helemaal niet meer: opgegeten door de wolf of op de vlucht voor de wolf. Of ze verstoppen zich heel goed." De meeste moeflons in Gelderland leven op de De Hoge Veluwe. Het nationaal park beschermt hen tegen de wolf met een hek.
(Bron: destentor.nl)



Video: Wolvenpaar Noord-Veluwe heeft jongen

19 juni 2019
Het wolvenpaar op de Noord-Veluwe heeft jongen. Videobeelden tonen drie jonge wolven op verkenning in de natuur. Deskundigen bevestigen dat het inderdaad gaat om wolven. Er zijn aanwijzingen dat het mogelijk om vijf jongen gaat. (Bron: wolveninnederland.nl)



Foto's jagende wolf Noord-Veluwe

19 juni 2019
Twee wildspotters hebben in de vroege ochtend van dinsdag 18 juni ergens op de Noord-Veluwe gezien hoe een wolf een reekalf greep en doodde. Een van hen slaagde erin het gebeuren vast te leggen op beeld. De unieke foto's die dit opleverde staan in de krant. (Bron: gelderlander.nl)



Teller 2019 staat op 6

5 juni 2019
In de maanden januari t/m april zijn zes wolven in Nederland waargenomen. Het gaat om vier vrouwtjes, één mannetje en één exemplaar van onbekend geslacht. Drie van de zes zijn het wolvenpaar (GW998f en GW893m) en de - verondersteld solitaire - wolvin (GW960f) die zich inmiddels op de Veluwe hebben gevestigd. Verder heeft Overijssel bezoek gehad van GW965f uit roedel ‘Die Lucie’ in Nedersaksen (Duitsland). Eind maart meldde de Technische Universiteit Dresden (Duitsland) dat zenderwolf Janka (GW849f) uit het Ueckermünde roedel ca 600 km van de grens, zich in Nederland (Drenthe) bevond. Tenslotte is eind maart een wolvenkeutel gevonden nabij Meerssen (Zuid-Limburg). Vanwege de slechte kwaliteit van het monster, bleek het echter niet mogelijk om te bepalen om welk individu het ging. Deze regio heeft - anders dan Noord- en Midden-Limburg - sinds het verdwijnen van de wolf in de 19e eeuw nog niet eerder bezoek gehad van een wolf. Recent is wel activiteit waargenomen in aangrenzende gebieden, te weten de Eifel in Duitsland en de Hoge Venen in België. (Bronnen: Wageningen University & Research en meervandaag.nl)



Wolvenpaar op Veluwe

19 mei 2019
Op de Veluwe loopt een wolvenpaar rond, zo blijkt uit een foto die enkele weken geleden genomen werd door een zogenoemde cameraval. Het gaat hierbij - naar wij aannemen - om de wolvin GW998f en de reu GW893m, waarover wij op 18 februari van dit jaar berichtten. Er wordt gespeculeerd dat de dieren eind januari of begin februari hebben gepaard. Dat is gebaseerd op bloed dat gevonden is dat wolvinnen verliezen als ze geslachtsrijp en ontvankelijk zijn. Als er gepaard is, dan is het mogelijk dat er rond eind maart of begin april welpen geboren zijn. (Bron: telegraaf.nl)



Ondertussen bij de zuiderburen

18 mei 2019
Ontwikkelingen in onze buurlanden zijn van belang voor Nederland. De wolven die Nederland de laatste jaren hebben bezocht kwamen uit Duitsland. De Duitse wolvenpopulatie is op zijn beurt ontstaan door migrerende wolven uit Oost-Europa. Deze week echter, speelde ook buurland België zich in de kijker. Daar hebben zich al eerder drie wolven gevestigd. Maar nu is er opnieuw een wolf gesignaleerd, en wel in Neufchâteau (in de provincie Luxemburg). Opmerkelijk is dat uit DNA-onderzoek blijkt dat dit exemplaar behoort tot een ondersoort die oorspronkelijk in Italië leeft, terwijl die andere wolven hun oorsprong in Polen hebben. Kruising van beide ondersoorten van de Europese wolf zou het risico van inteelt kunnen verkleinen. De bewuste wolf lijkt zich nog niet in België te hebben gevestigd. Glenn Lelieveld, woordvoerder van Wolven in Nederland, merkt op: "Het zou dus ook kunnen dat het dier niet in België blijft, maar verder trekt naar Nederland of Duitsland". (Bronnen: metro en nu.nl)



Hoe zit het met de Hoge Veluwe?

15 mei 2019
De nietsvermoedende wandelaar in Nationaal Park De Hoge Veluwe kan zomaar oog in oog komen te staan met een wolf. Natuurlijk, die kans is heel klein. Al was het alleen maar omdat wolven doorgaans contact met mensen mijden. Bovendien is het park omgeven door hoge hekken, waar wolven niet gauw overheen zullen springen. Maar minder bekend is dat in die hekken doorgangen zijn voor het wild. Wolven van elders op de Veluwe zouden via die doorgangen het nationale park kunnen bnnendringen om zich bijvoorbeeld tegoed te doen aan de betrekkelijk weerloze moeflons (wilde schapen) die daar voorkomen. Overigens is de verwachting dat wolven die doorgangen niet gaan opzoeken omdat er rond het park voldoende bossen zijn waar zij op prooien kunnen jagen. (Bron: ad.nl) Terzijde: saillant detail is dat de directeur van Nationaal Park De Hoge Veluwe een voorstander is van het afschieten van wolven (zie bericht van 17 januari 2019 hieronder).

Update, 2 september 2019
Inmiddels is bekend geworden dat de de wildpassages van en naar de Hoge Veluwe zijn afgesloten met metershoge hekken. Die zijn neergezet omdat het park de komst van de wolf vreest. Die zou de grazende moeflons oppeuzelen. Ook ervaart het park overlast van herten die uit het naastgelegen Deelerwoud binnen wandelen. De directeur van het park, baron Seger Emmanuel van Voorst tot Voorst, laat de hekken staan zolang Gelderland geen oplossing biedt. (Bron: ad.nl)



Vrijwilligers van 'Wolf-Fencing' aan de slag in Overijssel

15 maart 2019
Bescherming van schapen tegen aanvallen van wolven is wel degelijk mogelijk. Althans volgens de vrijwilligers-organisatie Wolf-Fencing, die zich baseert op ervaringen van haar Zweedse zusterorganisatie. Men is begonnen met het afrasteren van schapenweiden van hobbyboeren in Overijssel, met 1,20 hoog schrikdraad, wat voldoende bescherming zou bieden. De boeren betalen het materiaal en de vrijwilligers leggen de omheiningen aan. Een alternatief voor afrasteren met schrikdraad is volgens Wolf-Fencing de 'kraal'. Dit is een beschermde ruimte buiten waarin de schapen 's nachts veilig kunnen staan. Deze oplossing zou met name geschikt zijn voor sommige commerciële schapenhouders. (Bron: volkskrant.nl)



GW960f op Midden-Veluwe doet zich tegoed aan edelhertkalf

1 maart 2019
Een recent overzichtsartikel van/met Hugh Jansman (Wageningen Environmental Research) heeft de laatste dagen veel aandacht gekregen in de media. Naast informatie die al eerder bekend was bevat het ook een nieuwtje:

Zes andere uitwerpselen die verzameld zijn in het afgelopen kwartaal, blijken afkomstig van wolvin GW960f. In augustus 2018 werd zij voor het eerst gevonden op de Midden-Veluwe. Als haar aanwezigheid na 27 februari nog steeds bewezen is, is ook zij formeel gevestigd. Ondanks het verblijf van wolven op de Veluwe, zijn er nog geen meldingen gedaan van gebeten schapen in deze regio. In januari is wel een melding gedaan van een aangevreten edelhertkalf van circa 60 kilo in boswachterij Uchgelen-Hoenderloo. “Dit is uniek, omdat er meestal weinig achterblijft van wilde prooidieren”, zegt Jansman. Hij heeft sectie verricht op het kalf en DNA-monsters genomen. “Analyse daarvan bevestigde de vermoedens dat het dier gedood is door wolvin GW960f. Hoewel we op basis van haren in wolvenkeutels over het algemeen het idee hebben dat wolven op de Veluwe vooral hoefdieren eten, is dit voor het eerst dat er ook prooirestant is gevonden.”

Een en ander kan worden opgevat als bevestiging van het gestelde in ons bericht van 10 juni 2018, als zou een gevestigde wolf - anders dan een rondtrekkend exemplaar, dat vaak schapen aanvalt - zich vooral voeden met het aanwezige wild in zijn territorium. Terzijde: Het overzichtsartikel van Hugh Jansman bevat ook een aardig kaartje met recente waarnemingen. (Bron: naturetoday.com)



GW998f vestigt zich op de Noord-Veluwe

18 februari 2019
In aansluiting op ons bericht van 25 januari hieronder, bij deze de uitslag van het DNA-onderzoek naar de wolvin op de Veluwe.

De wolf is definitief terug in Nederland. Onderzoek door de provincie Gelderland heeft aangetoond dat een bepaalde wolvin al zes maanden in het noordelijke deel van de Veluwe leeft. Daarmee is voldaan aan het criterium om te spreken van officiële vestiging. De conclusie is getrokken op basis van DNA-onderzoek van uitwerpselen. Die zijn de afgelopen maanden verzameld door vrijwilligers van de organisatie Wolven in Nederland. De wolvin is afkomstig uit een roedel uit de Duitse deelstaat Brandenburg, 600 kilometer van de Nederlandse grens. Ze heeft de codenaam GW998f .

In hetzelfde gebied is DNA gevonden van een mannelijke wolf, die GW893m is gedoopt. Ook zijn twee wolvensporen naast elkaar in de sneeuw gezien. Dat betekent dat er in mei misschien wel nakomelingen zijn, zegt een woordvoerder van Wolven in Nederland. "Het is de piek van het voortplantingsseizoen. Dit is het begin van een roedel."

Ook elders op de Veluwe, meer naar het zuiden, loopt al maanden een wolvin rond. Als die in maart nog steeds op de Veluwe is, dan heeft ook dat dier zich officieel gevestigd. (Bron: nos.nl)



Nader onderzoek Veluwe

25 januari 2019
De provincie Gelderland wil nu snel weten of de wolf zich nu wel of niet definitief heeft gevestigd op de Veluwe. Daarom wordt er de komende dagen intensief gezocht naar sporen. Ook komt er een versneld DNA-onderzoek. Dat moet binnen twee weken duidelijk maken of op de Veluwe nog steeds dezelfde wolvin rondloopt. (Bron: thepostonline/ANP)



Nederlandse jager schiet Duitse wolf dood

25 januari 2019
Een Nederlander heeft tijdens een drijfjacht op reeën in de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg een wolf doodgeschoten. Tegen hem is aangifte gedaan wegens overtreding van de wet op de dierenbescherming. Het incident speelde volgens lokale media op 19 januari in een bos bij het dorp Rabenstein-Fläming, ten zuidwesten van Potsdam. De man doodde de wolf, omdat deze zijn jachthonden had aangevallen en van geen wijken wilde weten. Het roofdier schrok niet van fluiten en schreeuwen en ook een waarschuwingsschot hielp niet. (Bron: ad.nl)



Drentse gedeputeerde: 'zonodig afschieten'

19 januari 2019
De Drentse gedeputeerde Henk Jumelet kan zich geen Drenthe voorstellen zonder schapen. Dus misschien is het tijd om niet alleen hekken te bouwen om schapen binnen te houden maar ook hekken om de wolf buiten te houden. Ook lijkt het verstandig onderzoek te doen naar de handel en wandel van het dier, zodra er een vermoeden is dat een wolf zich ergens vestigt. Jumelet is met collega’s van andere provincies bezig een nieuwe versie van het wolvenplan te maken. De Drentse input in het kort: alle schade vergoeden voor zowel veehouders als hobbyboeren, helpen met preventie en alleen afschieten als alle andere opties niet mogelijk zijn. (Bron: rtvdrenthe.nl, met illustratieve kaartjes over verspreiding van de wolf in Nederland en Europa)



Directeur Hoge Veluwe lobbyt voor wolvenjacht

17 januari 2019
Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst, directeur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe en tevens landeigenaar, ijvert voor het toestaan van de jacht op wolven (zelf spreekt hij over 'gecontroleerd beheer'). Van Voorst tot Voorst: "Voor meerdere packs (wolvenfamilies) is Nederland simpelweg te klein. Er is hooguit ruimte voor een handjevol wolven. Bovendien is de recente opmars van de wolf op diverse plekken in Europa niet helemaal verklaarbaar. Er zijn sterke vermoedens dat ze door mensen worden losgelaten." Hij vindt steun voor zijn lobby bij de European Landowners Organisation in Brussel. Van Voorst tot Voorst: "We proberen eerst in Europa voor elkaar te krijgen dat de wolf van de lijst met beschermde diersoorten af gaat." (Bron: gelderlander.nl)



Teller 2018 staat op 10 wolven

24 december 2018
Dit jaar heeft Nederland bezoek gekregen van in totaal tien wolven, waarvan twee vrouwtjes zich in verschillende locaties op de Veluwe lijken te willen vestigen en een derde wolf - tot verdriet van getroffen schapenhouders - door Drenthe zwerft. Dit meldt de Volkskrant, die zich baseert op dierenecoloog Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research, in een uitgebreid artikel over de terugkeer van de Wolf naar ons land. (Bron: volkskrant.nl) Terzijde: het artikel stelt dat de laatste wolf hier te lande zou zijn geschoten te Schinveld (Li) in 1869. Dit wijkt af van het jaartal 1845, dat we tegenkomen in andere publicaties over de terugkeer van de wolf.

Update 24 december 2018
Op de site van de NPO is een geluidfragment te beluisteren over hetzelfde onderwerp, waarin ook genoemde dierenecoloog Hugh Jansman aan het woord komt (speelduur ca. 4 minuten).






Komen en gaan in Friesland

30 oktober 2018
Volgens Hugh Jansman, dierecologisch onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, zijn de wolven die eerder dit jaar in Friesland werden gesignaleerd inmiddels vertrokken. Het vrouwtje dat bij Boijl werd gespot zit nu in Nedersaksen. Van de twee mannetjes die in Fryslân zijn gezien, is er een naar de Veluwe en een naar Vlaanderen vertrokken. Dit is gebleken uit zenderonderzoek. (Bron: frieschdagblad.nl).



Op de Veluwe wolf vastgelegd met camera

8 oktober 2018
Vrijwilligers van het meldpunt van Wolven in Nederland hebben in september op de Veluwe een wolf op camera weten vast te leggen. (Bron: telegraaf.nl).



Mogelijk wolvenkoppel op de Veluwe

13 september 2018
Het is mogelijk dat twee wolven op de Veluwe een koppel vormen. Daarmee zouden die kunnen zorgen voor de eerste jonge welpen in Nederland sinds de terugkeer van dit roofdier. De organisatie 'Wolven in Nederland' houdt echter nog nadrukkelijk een slag om de arm. De aanwezigheid van twee wolven op de Noord-Veluwe is namelijk niet helemaal zeker. De aanwezigheid van de vrouwtjeswolf, die via Drenthe naar de Veluwe kwam, is wel duidelijk. De mannetjeswolf is echter al drie a vier maanden niet meer gezien. Het laatste DNA-spoor van de mannetjeswolf dateert van februari, maar er zijn nog wel waarnemingen van een wolf geweest in het gebied op het moment dat de vrouwtjeswolf nog in Drenthe was. (Bron: nieuweoogst.nu).



Wolvin lijkt zich te vestigen op de Veluwe

25 augustus 2018
Het aantal [dit jaar] in ons land gesignaleerde wolven staat inmiddels op acht, maakte de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) vrijdag bekend. Een wolvin uit een Duitse roedel lijkt zich definitief te vestigen op de Noord-Veluwe. Dat concluderen de Zoogdiervereniging en Wolven in Nederland nu blijkt dat deze wolvin territoriale activiteiten ontplooit. Ze bakent haar leefgebied af met keutels op zandpaden en dat doen volgens een woordvoerder van de organisaties alleen wolven die zich ergens willen vestigen. Rondtrekkende wolven laten zo min mogelijk sporen achter. Een mannelijk dier is vanuit Friesland via de Flevopolder naar België gezworven en vormt daar nu een paartje met een wolvin die zich eerder al vanuit Nederland in Vlaanderen vestigde. Van de overige zes dieren is de laatste drie maanden niets meer vernomen. (Bron: telegraaf.nl).



DNA-sporen bewijzen: wolf was ook in Flevoland

9 augustus 2018
Voor het eerst is er hard bewijs dat een wolf in Flevoland is geweest. Begin vorige maand zijn in de gemeente Zeewolde twee schapen doodgebeten en DNA-onderzoek heeft nu uitgewezen dat een wolf daarvoor verantwoordelijk is. (Bron: nos.nl). Dit betekent dat sinds de terugkeer van de wolf naar ons land, de volgende provincies een of meer keren bezoek hebben gekregen van een wolf: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht en Limburg.



Roedel wolven gespot nabij Gronings-Duitse grens

31 juli 2018
In het Duitse Meppen, vlak bij de grens met Groningen en Drenthe (niet ver van Ter Apel), is in maart een roedel wolven gespot en op beeld vastgelegd. Dat is te lezen in de wolvenmonitor van de jagersbond uit Nedersaksen. Volgens de bond gaat het om een roedel wolven met minstens zes jongen. (Bron: rtvnoord.nl). Deze roedel vormt uiteraard een potentiële bron van jonge wolven die naar Nederland uitzwermen.



Dit voorjaar bezochten tenminste zes verschillende wolven Nederland

6 juli 2018
Onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Wageningen hebben op basis van DNA-onderzoek vastgesteld dat dit voorjaar in totaal zes verschillende wolven in Nederland zijn geweest: 3 mannen en 3 vrouwen (inclusief de bekende wolf Naya met de halsbandzender). Van vier dieren kon worden vastgesteld uit welk roedel in Duitsland zij afkomstig zijn. (Bron: Wageningen University & Research).



Nieuwe melding Friesland

21 juni 2018
Op Facebook plaatste ene Bert Zijlstra enkele foto's van een wolf in een weiland. Hij meldde daarbij dat hij het beest tussen Augsbuurt en Buitenpost (ongeveer halverwege Leeuwarden en Groningen stad) in een weiland was tegengekomen en dat het vervolgens richting Kollumerpomp verdween. Het betreffende bericht gaat vergezeld van een (interactief) kaartje waarop bevestigde en onbevestigde waarnemingen in Noord-Nederland staan aangegeven. (Bron: website Leeuwarder Courant).



De situatie in Drenthe

10 juni 2018
Op 22 mei meldde Staatsbosbeheer "Een wolf (Canis lupus) verblijft sinds enige maanden in natuurgebieden in Midden-Drenthe. Ook rond het Drents-Friese Wold is al enige tijd een wolf aanwezig. De langdurige aanwezigheid van de wolf in Drenthe is mogelijk de opmaat naar de definitieve vestiging van de wolf in Nederland, maar het kan ook zijn dat een wolf na een paar maanden alsnog weer verder trekt. Er is pas sprake van een territorium als de wolf langer dan een half jaar in een bepaald gebied verblijft." Ook toont Staatsbosbeheer videobeelden die kennelijk betrekking hebben op bovengenoemde wolf in Midden-Drenthe.

De afgelopen weken zijn verschillende gevallen in Drenthe bekend geworden van schapen die dood of gewond in de wei werden aangetroffen. In tenminste één geval heeft DNA-onderzoek uitgewezen dat een wolf in het spel is. Het is misschien een schrale troost voor de schapenhouders, maar de permanente vestiging van de wolf hoeft voor hen niet per se slecht nieuws te zijn. Het zijn vooral de rondtrekkende exemplaren die schapen aanvallen. De permanent gevestigde wolf richt zich vooral op het aanwezige wild (zoals reeën en konijnen) in zijn territorium, aldus wolvenkenner Leo Linnartz (Bron: boerderij.nl).



Nieuwe video van wolf(?) op de Veluwe

20 mei 2018
De digitale Telegraaf publiceerde afgelopen vrijdag de video van, een (mogelijke) wolf op de Veluwe. De vorm van de staart van dit dier is echter reden voor twijfel of het inderdaad om een wolf gaat. Zie ook: Zo onderscheid je een wolf van een hond. (Bron: telegraaf.nl).

Update 10 juni 2018
Al dezelfde avond wist Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland tijdens een uitzending van Pauw (minuut 0:40) te melden dat het geen wolf was, maar een hond.



Nieuwe ontwikkelingen in Friesland

15 mei 2018
In De Knipe (vlakbij Heerenveen) zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag meerdere schapen aangevallen. Mogelijk zijn ze gewond geraakt door een wolf, meldt de politie van Heerenveen op Twitter. Er wordt nog nader onderzoek gedaan. Half april werd in de zuidoosthoek van Friesland mogelijk een wolf gezien (Zie het bericht van 15 april hieronder). In die omgeving waren zeven schapen dood gebeten. (Bron: omropfryslan.nl). Inmiddels heeft DNA-onderzoek uitgewezen dat die schapen zijn aangevallen door een wolf. De vorige keer dat in Friesland een wolf is waargenomen zou in 1712 zijn geweest. (Bron: rtlnieuws.nl).



Woede om illegaal afschieten wolf in Denemarken

2 mei 2018
Het neerschieten werd bij toeval op video vastgelegd door een natuurliefhebber die de wolf filmde toen het dier nog springlevend door een weiland liep. Waarschuwing: de beelden [mp4] kunnen als schokkend worden ervaren. (Bron: joop.nl).



Melding met video uit Friesland

15 april 2018
In het gebied tussen Appelscha en Boijl, dit is in Zuidoost-Friesland, is op 14 april een dier gezien en gefilmd dat op een wolf lijkt. Boswachter Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer is er lang niet zeker van dat het hier echt om een wolf gaat. "De beelden zijn nogal donker dus het is erg moeilijk te zien. Het dier lijkt wel wat kenmerken van een wolf te hebben, zoals de staart die mooi afhangt, maar op basis van deze beelden kan ik het niet met zekerheid zeggen", laat Pot weten. (Bron: rtvdrenthe.nl).



Slagveld schapenwei Achterhoek

7 april 2018
In Ruurlo (Gelderse Achterhoek) zijn drie schapen doodgebeten en heeft een aantal andere schapen bijtwonden opgelopen, maar dat wel overleefd. Vrijwel zeker heeft hier een wolf toegeslagen. Het wachten is nog op de uitslag van een DNA-test om zekerheid te krijgen. (Bron: ad.nl).



Roedel wolven op de Veluwe gemeld

4 april 2018
De gemeente Barneveld heeft afgelopen maandag een officiële waarschuwing afgegeven naar aanleiding van een melding van een boswachter. Die zei een roedel van 3 á 4 wolven te hebben gezien in de bossen nabij Barneveld. Deze melding is voor de gemeente Barneveld genoeg reden om de waarschuwing aan lokale boeren te geven: houd de schapen binnen. (Bron: barneveldsekrant.nl).



Is dit de schapendoder van Drenthe?

1 april 2018
Zo op het oog een serieuze melding en geen aprilgrap. Een bewoner van Barnflair (Groningen, ten zuiden van Ter Apel) plaatste een video van vermoedelijk een wolf op Facebook. Barnflair grenst zowel aan Duitsland als aan de provincie Drenthe. Laatstgenoemde provincie is recent in de ban van wolven, nadat in korte tijd op verschillende plaatsen veertien dode schapen zijn gevonden. Dat was in Tiendeveen, Benneveld en Zuidwolde. Niet veel later gebeurde dat ook in Kerkenveld. (Bron: Dagblad van het Noorden online).

Update 19 april 2018
De Wageningen University nam monsters af bij twaalf gedode schapen in Zuidwolde, Oosterhesselen en Benneveld. Hieruit is gebleken dat de schapen door een wolf zijn doodgebeten. (Bron: rtvdrenthe.nl)



Twee waarnemingen in Noordwest-Overijssel

22 maart 2018
Waarnemingen gemeld uit Mastenbroek en Genemuiden (beide in Noordwest-Overijssel). Er zijn beelden van, ook op video. (Bron: rtvoost.nl).



Wolf gezien in Zuidoost-Drenthe

20 maart 2018
Op 14 maart zijn twee waarnemingen gemeld uit Zuidoost-Drenthe, vlakbij de Duitse grens. Een van de waarnemers heeft scherpe videobeelden kunnen maken, aan de hand waarvan experts hebben bevestigd dat het om een wolf gaat. (Bron: naturetoday.com).



Wolf gezien in Limburg

7 maart 2018
Een inwoner van Melderslo zegt zaterdagmorgen (3 maart) een wolf te hebben gezien in het buitengebied tussen Melderslo en Broekhuizen. Dit is in Noord-Limburg ten westen van de Maas. Merk op dat de laatste tijd vaker meldingen komen van locaties 'beneden de grote rivieren'. Dit kan betekenen dat wolven - aannemend dat die afkomstig zijn uit Noord-Duitsland - in staat zijn om, zwemmend dan wel gebruikmakend van bruggen, die rivieren over te steken. (Bron: 1limburg.nl).

Update 8 maart 2018
Meerdere schapen en lammetjes zijn de afgelopen dagen doodgebeten in Venlo, Heythuysen en Lottum (Noord-Limburg). Wie de boosdoener is moet onderzoek uitwijzen, maar omdat in die omgeving meerdere malen wolven zijn gespot, vrezen boeren dat een wolf (of wolven) de schuldige is/zijn. Dit meldt hartvannederland.nl op woensdag 7 maart.

Update 11 maart 2018
Even over de grens met België, niet ver van Sittard, is vanochtend een wolf doodgereden. Het zou heel goed kunnen gaan om hetzelfde exemplaar dat al enkele dagen actief was in Nederlands Limburg. Dit meldt ad.nl.

Update 9 augustus 2018
DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de doodgebeten schapen in Noord-Limburg (zie hierboven) inderdaad het slachtoffer zijn geworden van een wolf. Dit meldde de Provincie Limburg enkele weken na het incident.



Waarnemingen Betuwe en Wageningen met beeld

21 februari 2018
De eerste waarneming van vandaag werd in de vroege ochtend gedaan. In het schijnsel van de koplampen van een auto werd een wolf gefilmd in de Betuwe. Enkele uren later werd een wolf zo’n 10 kilometer westelijker waargenomen langs de Nederrijn. Deze waarneming werd gevolgd door een nieuwe. Nu werd de wolf gezien en gefilmd aan de zuidelijke rand van de Veluwe (omgeving Wageningen), hemelsbreed op enkele kilometers afstand van de vorige waarneming, aan de andere kant van de Nederrijn.

Wolvenexperts in Nederland en het Lupus Institut uit Duitsland bevestigen op basis van de beelden dat het om een wolf gaat. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het bij deze meldingen om hetzelfde dier. (Bron: ad.nl).

Update 23 februari 2018
Vermoedelijk dezelfde wolf is later gefilmd in een woonwijk van Veenendaal (provincie Utrecht) en vrijdag 23 februari gespot op de Veluwe tussen Putten en Nijkerk. Dit leverde spectaculaire videobeelden op. We zien de wolf slootjespringen en, als het dier de drukke A28 wil oversteken, op miraculeuze ontsnappen aan een aanrijding door een aanstormende vrachtwagen.



Zwemmende wolf gespot in riviertje Dinkel (Twente)

16 februari 2018
Gerard ten Dam uit Tilligte weet het inmiddels heel zeker: hij heeft een wolf gezien. En niet even, maar gedurende langere tijd. Want Ten Dam kon hem een heel eind volgen tussen Tilligte en de Dinkel waar hij doorheen zwom om vervolgens in Noord Deurningen nogmaals door een getuige te worden gespot. Deze locaties liggen even ten noorden van Oldenzaal, vlak bij de Duitse grens. (Bron: tubantia.nl).



Twee waarnemingen met beeld

13 februari 2018
De eerste waarneming komt van een hardloopster die in Persingen (circa 10km ten oosten van Nijmegen) een wolf meent te hebben waargenomen en deze met haar telefoon op video heeft vastgelegd. Deskundigen vinden de beelden echter te onduidelijk om harde conclusies te kunnen trekken. (Bron: gelderlander.nl).

De tweede waarneming betreft een wolf in Twente, die op korte afstand vanuit een auto is gefotografeerd. De exacte locatie wordt niet vrijgegeven om de wolf rust te geven. (Bron: telegraaf.nl vandaag).

Update 16 februari 2018
Inmiddels is van de laatstgenoemde waarneming de locatie bekend: Het dier stak tussen Westerhaar en Vriezenveen de drukke provinciale weg N36 over, ter hoogte van tankstation Gulf (even ten noorden van Almelo). Er zijn overigens nog meer meldingen binnengekomen nabij de genoemde locatie. (Bron: tubantia.nl).

Update 25 februari 2018
Wat de eerstgenoemde waarneming betreft: er zijn sindsdien meer waarnemingen gemeld uit de wijdere omgeving van Nijmegen, ten zuiden van de Waal (Bron: gelderlander.nl).



Wolf nu ook terug in Vlaanderen

14 januari 2018
Een wolf die uitgerust is met een halsbandzender en gevolgd wordt door een Duitse wetenschapper, stak tien dagen geleden de Belgische grens over. Dat bevestigt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) aan Het Laatste Nieuws. Een jaar lang bleef het dier in de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern leven, maar met kerst trok het richting Nederland. De voorbije dagen verbleef de wolf in Vlaanderen: in Beringen en in de buurt van het militaire domein in Leopoldsburg. (Bron: vtm.be).

Dit nieuws betekent dat een wolf komende uit Duisland in staat is - via de bestaande infrastructuur - de grote rivieren over te steken. Dit zou kunnen betekenen dat binnen afzienbare tijd ook in het zuiden van Nederland wolven kunnen worden waargenomen.



Jagers zien wolf bij Zalkerdijk

7 januari 2018
Vanmorgen rond 8.00 uur is door een bewoner aan de Zalkerdijk bij Westenholte (Overijssel, niet ver van Zwolle) melding gemaakt van een wolf. Er waren op dat moment ook jagers in het gebied aanwezig die hebben bevestigd dat het inderdaad om een wolf ging.

Wolvendeskundige en mede-auteur van het boek ‘De wolf terug’ Dick Klees kijkt niet vreemd op van de melding: “De Duitse populatie groeit en er lijkt nu een tendens te ontstaan dat de wolf in Duitsland nu een beetje noordwestelijk trekt. De wolf heeft het vrij snel naar zijn zin. Het roofdier heeft de afgelopen tien jaar bijvoorbeeld veel kans gezien om de populatie op te bouwen waardoor de zwervers nu worden gezien op plaatsen waar ze heel lang al niet gezien zijn. Maar ook dat kan zo maar weer veranderen, ze kunnen zich enorm snel verplaatsen, ze lopen met gemak 40 to 50 kilometer per nacht.” (Bron: KampenOnline).




hansroodenburg.nl